Dina kompetenser
När du behöver presentera dina kompetenser, t ex i ett personligt brev, är kursplaner och utbildningsplaner en bra utgångspunkt för det du vill förmedla om dina kunskaper.
Dina ämneskunskaper
I kursplanen/utbildningsplan för de kurser/det program du studerar eller har studerat kan du hitta information om vilka mål du kommer att uppnå eller har uppnått som specifikt rör det ämne du läser, de ämnesspecifika kompetenserna. Du hittar lärandemålen i kursplanen på respektive kurs hemsida på din institutions hemsida.
Dina generella kompetenser
I kursplanerna/utbildningsplanernas lärandemål finns oftast även de generella kompetenser som du förväntas uppnå under din studietid specificerade. Det kan t ex handla om att kunna söka och värdera information, kritiskt tänkande, presentation i tal och skrift, att uppvisa ett vetenskapligt förhållningssätt, etc. Men du kan också själv fundera över vilka generella färdigheter som du anser dig ha uppnått under din studietid. Här* (1) hittar du en lista med exempel på sådana färdigheter som kan fungera som inspiration. Tänk också på att du även i dina aktiviteter utanför klassrummet kan tillgodogöra dig sådana kompetenser, t ex i kårlivet, som voluntärarbetare, som nationsarbetare, på ditt sommarjobb etc. Fundera också på vilka färdigheter du kanske behöver komplettera med och hur du kan göra det. Här* (2) hittar du en lista med förslag på kurser/aktiviteter/resurser som ger dig värdefulla generella kompetenser inför ditt framtida yrkesliv.
Stöd och tips
PDP står för Personal Development Planning.
Syftet är att ge dig som student möjlighet att reflektera över dina studier, fundera över hur du ska använda din studietid på bästa sätt, förstå hur studierna förbereder dig för arbetsmarknaden och ge dig stöd i den fortsatta planeringen av studietiden. Läs mer om pdp här.
Syftet är att ge dig som student möjlighet att reflektera över dina studier, fundera över hur du ska använda din studietid på bästa sätt, förstå hur studierna förbereder dig för arbetsmarknaden och ge dig stöd i den fortsatta planeringen av studietiden. Läs mer om pdp här.
* (1)
Vetenskapligt skrivandePopulärvetenskapligt skrivande (kunna förklara för icke-specialister)
Muntlig presentation
Argumentationsförmåga
Förmåga att tänka kritiskt
Analytisk förmåga
Informationskompetens
Digital kompetens
Karriärplanering
Förmåga att arbeta i grupp
Förmåga att leda grupper
Förmåga att undervisa grupper
Etiskt ställningstagande
Innovation
* (2)
- Kursen Skriftlig språkfärdighet och akademiskt skrivande på engelska, 7,5 hp
- Kursen Tala, skriva, övertyga, 7,5 hp
- Kursen Projektledning och entreprenörsskap för humanister, 15 hp
- Kursen Retorik och argumentationsanalys, 15 hp
- Bli SI-ledare och få träning i ledarskap!
- Lär dig använda Excel, word eller andra verktyg för dina projekt/studier i Humanistlaboratoriets kurser
- Förbättra din informationskompetens - länkar till undersidor:
- Skriva och referera
- Antiplagiatguiden
- Urkunds plagiathandbok
- Refero - antiplagieringsguiden
- Är det plagiering om jag...?
- Få stöd för akademiskt skrivande på engelska