Marknadsför dina kompetenser!

Det finns många sammanhang som kräver att du berättar för andra vad du är bra på. Om du ska söka jobb eller praktikplats ska du ofta beskriva dig själv i ett CV och ett personligt brev. I vissa fall ska du skriva ett "letter of intent".

Personligt brev och CV

I ditt CV visar du vilken utbildning och arbetslivserfarenhet du har. Ofta tar man också upp språkkunskaper, engagemang i studentlivet, utlandserfarenhet och liknande. En del arbetsgivare vill bara ha ditt CV, men ofta ska du även skicka in ett personligt brev. I brevet bör du framför allt berätta varför du vill ha just det aktuella jobbet och vad du kan bidra med. Ett vanligt råd är att brevet ska vara högst en sida långt och CV:t högst två sidor. I vissa fall kan ett längre CV vara motiverat, men tänk på att en rekryterare kan få flera hundra ansökningar till en enda tjänst. Ofta är syftet med din ansökan bara att väcka intresse så att arbetsgivaren vill intervjua dig. Här kan du läsa mer om hur du skriver ett bra CV och ett bra personligt brev:Kontakta Karriärcenter eller Arbetslivsforum om du vill ha konstruktiv kritik på ditt CV:

Blogga

En blogg kan vara ett bra sätt att marknadsföra sig. Låt andra veta att du älskar filmvetenskap eller att du vet allt om värnpliktsfrågan i Sverige på 1890-talet. Du behöver inte ha doktorerat för att kunna blogga om ett ämne. Tänk på hur du använder bloggen om du vill att arbetsgivare ska se den. Här är några exempel på studenter och doktorander som bloggar:Här hittar du bloggande forskare vid Lunds universitet: Länkar till bloggverktyg:

Nätverka

Många jobb tillsätts genom nätverk och personliga kontakter. Det är egentligen inte så konstigt. En organisation kan spara mycket tid och pengar på att inte behöva annonsera. De som anställer kanske också känner sig mer säkra på att hitta någon som kan fungera bra i arbetsgemenskapen genom personliga kontakter och rekommendationer. Med tanke på detta är det viktigt att knyta kontakter. Engagera dig i studentlivet eller i andra organisationer, främst för att det är roligt och lärorikt, men också för att du lär känna nya människor. Besök arbetsmarknadsdagar och mässor. Tänk igenom hur du vill presentera dig själv, och kanske ditt examensarbete eller din uppsats.
Sidansvarig: Mattias.Perssonkansliht.luse | 2011-05-04